Ενδείκνυται η μη κατανάλωση ειδήσεων

Καταναλώνουμε χιλιάδες κριτικές – κατηγορίες την ημέρα στα ΜΜΕ, στα blog και στα social network που αναφέρονται σε προσωπικές επιθέσεις, κατά ανθρώπων που ούτε τηimages (1) διακριτική ευχέρεια έχουν να απαντήσουν, αλλά ούτε ο αναγνώστης να ερευνήσει την ορθότητα τους.

Καταναλώνουμε ειδήσεις ως αχόρταγοι “βρικόλακες” που επιζητούν τη δόση αίματος τους, τις περισσότερες φορές γινόμαστε μάρτυρες πολλαπλών ανταπαντήσεων αυτών που υποστηρίζουν τη μια ή την άλλη άποψη εναντίον αυτών που είναι έτοιμοι να “κατασπαράξουν” τους υποστηρικτές.

Έχουμε αναλάβει το ρόλο του δικαστή σε κάθε κοινωνικοπολιτική έκφανση ενός γεγονότος χωρίς τη στοιχειώδη έρευνα, διασταύρωση κι είμαστε έτοιμοι να “κατηγορήσουμε” τους πάντες και τα πάντα εκτονώνοντας τη δυσκολία μας, το πρόβλημα μας  στη λογική “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”.

imagesΝομίζω ότι αν πάρουμε την απόφαση να ωριμάσουμε ως κοινωνία, οφείλουμε να ξεφύγουμε από τον ατομισμό μας, τον υποκριτικό μικροαστισμό μας και να αρχίσουμε να κρίνουμε απόψεις, ιδεολογίες κι όχι τις ανθρώπινες πράξεις που τις εκφράζουν και που συνήθως κάτω από διαφορετικές συνθήκες οι περισσότεροι από μας έχουν υποπέσει.

Οφείλουμε να μην υπηρετούμε σύνολα ιδιοτελών ανθρώπων, να γινόμαστε αγέλες, άμορφες κοινωνικές μάζες, θύματα παραπληροφόρησης υπηρετώντας στρατούς επιρροής.

Οφείλουμε να σκεφτόμαστε, παρατηρώντας, μελετώντας, αυξάνοντας την κριτική σκέψη μας, ώστε με ορθολογισμό να αυξάνουμε την επιρροή διαμορφώνοντας κοινωνικές ομάδες σκεπτόμενων.

Posted in Κοινωνία, Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Leave a Reply

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.