Ο νέος παλαιοκομματισμός;

Πριν από έξι μήνες πήρα μια απόφαση ζωής να μετακομίσω με την οικογένεια μου στα Κύθηρα.  Είναι ένας μαγικός τόπος που κάθε καλοκαίρι επισκεπτόμασταν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.  Ήταν όνειρο ζωής, βαθιά επιθυμία που θα προσπαθήσουμε γι’ αυτό κι ότι περικλείει.

Αυτό το κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό εμείς το μετατρέψαμε σε απόφαση επιστροφής σε πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής για μας και τα παιδιά μας, προσδιορίσαμε τους εαυτούς μας ως πολιτιστικούς μετανάστες που ψάχνουν μια αλήθεια, ήταν ένα ισχυρό κίνητρο μετάβασης σε συνδυασμό με τη θετική ενεργειακή αλληλεπίδραση του φυσικού κάλλους των Κυθήρων, των ανθρώπων που τα κατοικούν κι η ευκαιρία για μια ριζική αλλαγή στη καθημερινότητα μας πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση.  Εξ’ άλλου σε τούτον τον τόπο δε μπορούμε να χαμηλώνουμε τα φτερά μας!

Η ενασχόληση μου βέβαια με το σαράκι της πολιτικής, γνωρίζω ότι οι φίλοι μου χαμογελούν διαβάζοντας τούτη τη στιγμή, αστείρευτα συνεχίζεται.  Σιγά-σιγά προσπαθώντας να μάθω και να μοιραστώ με πρόσωπα, πληροφορίες και πράγματα, αποφάσισα να ορθώσω τους πρώτους προβληματισμούς μου.  Νομίζω ότι μετά από έξι μήνες το δικαιούμαι!

Θεωρώ και πιστεύω ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, την αλλαγή της κατάστασης που καταδυναστεύει την κοινωνία μας οφείλουμε να τη μετατρέψουμε από τη μιζέρια στην ελπίδα, από την απραξία στη συμμετοχή, από το ατομικό στο συλλογικό, θα ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες κι όχι από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Έτσι νοιώθω την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου, στις αξίες μου, στην οικογένειά μου και στον όμορφο τόπο που με φιλοξενεί κι ευελπιστώ να συνεχίσω τη ζωή μου, να κοινοποιώ κάποιες σκέψεις μου πάντα με καλή πρόθεση, έντιμη αντιπαράθεση, καλοπροαίρετα, με στόχο την πρόοδο και το κοινό συμφέρον.

Αυτό το χρονικό διάστημα των έξι μηνών έχω προσπαθήσει να ενταχθώ στην κοινωνία των Κυθήρων ενεργά, έχω γνωρίσει σημαντικούς ανθρώπους, απλούς στην καθημερινότητα τους, βιοπαλαιστές, που μας αγκάλιασαν με καλοσύνη, σεβασμό, αγάπη κι αναγνώριση που εμπιστευθήκαμε με την επιλογή μας την παραμονή μας στο νησί.

Η αφορμή, από τη σιωπή της προσαρμογής να μετατρέπεται σε δημόσια έκθεση, δόθηκε από την επίσκεψη ενός νέου ανθρώπου, βουλευτή της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Πειραιά, ο οποίος μου έδωσε το ερέθισμα γι’ αυτή τη μοιρασιά σκέψεων, παρακολουθώντας τη συνέντευξη του σε τοπικό σταθμό με πολλή προσοχή.

Από τα 29′ περίπου που διήρκεσε η συνέντευξη, ο κος Κατσαφάδος ασχολήθηκε με τα Κύθηρα μόλις τα 13′ πρώτα με πολύ γενικόλογες διαπιστώσεις, κυρίως προβλημάτων. Οι Βουλευτές όμως διαπιστώνουν προεκλογικά και πράττουν μετεκλογικά, παραθέτοντας τον απολογισμό του έργου τους.

Οι εντυπώσεις που αποκόμισα από τη συνέντευξη του είναι ότι περιορίστηκε στην “επιδερμική” καταγραφή των προβλημάτων των Κυθήρων-Αντικυθήρων, χωρίς καμμιά πρόταση ή σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών που ταλαιπωρούν το Δήμο Κυθήρων.

 • Δεν πήρε θέση για το μεγάλο θέμα της Εγχωρίου περιουσίας που απασχολεί την τοπική κοινωνία, προτρέποντας γιατί όχι, με ευχολόγιο περί δικαστικής επίλυσης του θέματος, όπου αυτή και μόνο θέτει σε αμφισβήτηση το θεσμό
 • Καμμιά αναφορά για τη βελτίωση του τουριστικού “προϊόντος” για τον προορισμό των Κυθήρων-Αντικυθήρων
 • Καμμιά αναφορά στην επίλυση του προβλήματος επαναλειτουργίας της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Κυθήρων ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
 • θα περίμενα μια στρατηγική πρόταση σε κάθετους τομείς τουριστικής ανάπτυξης με σχέδια υλοποίησης από νυν βουλευτή Α’ Πειραιά
 • Υπεραμύνθηκε της αεροπορικής γραμμής διασύνδεσης με τη Θες/νίκη σα να είναι η πρώτη προτεραιότητα που προβληματίζει τα νησιά μας
 • Δεν αναφέρθηκε σε θέματα παιδείας και πολιτισμού σε συνδυασμό με την ήπια τουριστική ανάπτυξη(εκτός της αναφοράς σε εκκλησιαστικό τουρισμό που μάλλον εννοούσε θρησκευτικό), αλλά δε μας είπε πως το σκέφτεται, όταν ακόμη κι οι γάμοι στο νησί έχουν “απαγορευτεί” στερώντας μεγάλο χρηματικό ποσό από το τοπικό ΑΕΠ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ την τουριστική περίοδο, τις θέσεις εργασίας κλπ
 • Δεν πρότεινε ως αναπληρωτής του τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος της #ΝΔ καμμία πολιτική θέση ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακής επάρκειας στα νησιά που τα λούζει ο ήλιος και τα “γδέρνουν” οι αέρηδες
 • Δεν αναφέρθηκε στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού, εκτός διαπιστωτικών αναφορών και ποιες είναι οι παρεμβάσεις και οι προσπάθειες που έχει καταβάλει για την επίλυση;
 • Δεν αναφέρθηκε στα προβλήματα που συζήτησε με το Δήμαρχο, σε τι δεσμεύτηκε να στηρίξει το Δήμο στις προσπάθειές του.
 • Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματος του για την ανάπτυξη της πρωτογενούς οικονομίας στα νησιά;

Εύχομαι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί το νησί “μας” ο όποιος πολιτευτής να μη συμπεριφέρεται ως υποψήφιος βουλευτής σε προεκλογική περίοδο, να είναι πιο ενημερωμένος, πιο μελετημένος και πιο τεκμηριωμένος. Θα τον ευχαριστήσουμε που θα αφιερώσει τον πολύτιμο χρόνο του κατά την επίσκεψη του στο νησί και θα του προτείνουμε να οργανώσει μια ανοικτή κουβέντα με το λαό των Κυθήρων, που σίγουρα θα τον τιμήσουμε με την παρουσία και τις ερωτήσεις μας!

 

 

Posted in Επιχειρηματικότητα, Κοινωνία, Κύθηρα, Πολιτική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

One Response to Ο νέος παλαιοκομματισμός;

 1. Pingback: Ο νέος παλαιοκομματισμός; – trustpress.gr

Leave a Reply

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.